Les millors cures per al teu cadell

2019-10-11

Ja sou un més en la família o heu decidit adoptar un cadell? Felicitats! Us omplirà d'alegria i amorosa companyia durant molts anys. Però atenció, un cadell no és una joguina, serà un membre més de la família, un ésser viu que, com tot petitó, també us donarà molta feina i implica responsabilitats. Així que al nostre centre veterinari del Prat de Llobregat hem recopilat una sèrie de pautes per ajudar-te a tenir cura del teu cadell durant els primers mesos de vida. Pren nota!

Coses a tenir en compte abans de comprar o adoptar un cadell

Si has decidit ampliar la família amb un gatet o un gos cadell, aquesta llista t'ajudarà a planificar el moment de fer-ho i quines coses has de pensar abans de fer-ho:

  • Selecciona la mascota més adequada per a tu: pensa en els teus hàbits perquè et pugui acompanyar (energètic si ets esportista, més calmat si tens nens petits o no podràs practicar esport amb ell), en el teu pressupost (hi ha races més delicades i que requeriran més cures), a l'espai (races més grans o petites, que necessiten més o menys espai ...).

  • Edat del cadell: un cadell ha d'estar amb la seva mare fins als 2 mesos de vida. L'ideal és adoptar-lo entre els 2 i els 3 mesos, després del deslletament. Abans ha d'alimentar-se de llet materna per tenir l'aliment i les defenses que necessita. En aquesta època també aprenen conductes de la mare per imitació.

  • Temps, afecte i paciència: et necessitarà les 24 hores del dia si estàs sol, o podeu fer torns si sou diversos en la família. Sempre hi ha d'haver algú amb ell o ella. Els primers dies sobretot seran difícils, estarà molt trist o desorientat perquè li han separat de la seva mare. Us cal algú molt a prop que li ompli d'afecte, amor i consol. Has de prestar atenció al seu aprenentatge i educació: on ha de dormir, jugar, fer les seves necessitats i menjar, eliminar del seu entorn zones, aliments i objectes perillosos, ha de menjar diverses vegades al dia... Si no disposes de temps per a ell, llavors és millor esperar un millor moment.

  • Preparació de la llar: abans que el gos o el gat cadell arribin a casa, has de preparar la seva zona de dormir i el seu llit, on haurà de fer les seves necessitats, els seus plats per menjar i beure, el seu aliment, les seves joguines, un collaret que li identifiqui, un arnès per evitar les estrebades al coll quan encara és massa petit i demanar el nostre professional de la clínica veterinària del Prat de Llobregat que t'aconselli i et guiï des del primer dia, ja que a més hauràs de vacunar i desparasitar abans que comenci a sortir el carrer.

Com alimentar el teu cadell

L'alimentació del teu cadell durant els primers mesos de vida és crucial per al seu desenvolupament i la seva salut. Fins als dos mesos, ha d'alimentar-se de llet materna. A partir de la quarta setmana pot prendre aliments tous i des de les 8 setmanes ja pot començar amb aliments sòlids. Des de llavors està preparat per viure amb la seva nova família.

La seva dieta fins als 12 mesos ha de ser aliment i pinso per cadell (puppy) que té les propietats energètiques, ingredients i nutrients apropiats per al seu creixement, immunitat i digestió.

La mida de la ració va d'acord amb la mida de cada espècie i raça, i la quantitat varia de més a menys preses segons va creixent: 4 a 5 vegades fins als 3 mesos, 2 a 3 preses fins als 6 mesos, i 2 preses al dia fins als 12 mesos.

És molt important mantenir els horaris i no fer canvis bruscs en la seva alimentació i pinso per protegir el seu sistema digestiu, evitar trastorns per menjar massa i amb ansietat i, sobretot en races mini, controlar les baixades de sucre per passar massa temps sense menjar.

També has de tenir en compte altres aspectes: aportar de tant en tant menjar humit i assegurar-te que beu 2 o 3 vegades al dia per a una correcta hidratació, aportar algun suplement per garantir les vitamines adequades, o escollir premis de qualitat per a la seva edat que t'ajudaran en el seu ensinistrament.

T'assessorarem sobre el tipus de pinso, la quantitat i ració més adequada, depenent del temps del teu cadell, la seva raça i grandària.

Cures veterinàries del cadell: vacunes i desparasitacions

És important que mantinguis el teu cadell protegit contra malalties contagioses i paràsits. Abans de les 6-8 setmanes aconsellem no treure-ho de casa ni posar-lo en contacte amb altres animals. Pot jugar en un entorn privat, a l'interior, el pati o el jardí de casa, fins que pugui ser vacunat i desparasitat.

Quan compleixi les 6-8 setmanes de vida, hauràs de portar-lo al nostre centre veterinari del Prat de Llobregat per començar amb la vacunació i desparasitació. També es realitza un estudi general del petitó per assegurar-nos que té bona salut i et donarem la seva cartilla sanitària on anotarem el seu seguiment. 

Desparasitacions dels cadells

És vital per a la salut del teu cadell mantenir-lo fora de perill dels paràsits, tant els interns (cucs intestinals, protozous...) com dels externs (puces, paparres, el mosquit flebòtom que transmet la leishmània...). Aquests contagien malalties greus i hi ha paràsits que es transmeten a les persones amb les quals conviu la mascota. Així que és molt important seguir el calendari i pautes de desparasitació de la teva mascota.

Desparasitacions externes del teu cadell

Els insectes com les puces o els mosquits (especialment el flebòtom) i els aràcnids com les paparres o la sarna, són paràsits que poden ocasionar molèsties i transmetre greus malalties a la teva mascota, com l'Ehrlichia o la leishmània. Per això farem un tractament preventiu per al teu cadell mitjançant pipetes o collars antiparasitaris apropiats per a la seva edat i t'aconsellarem sobre la seva administració i ús.

Desparasitacions internes del teu cadell

El primer que es realitza és la desparasitació interna per eliminar els paràsits interns que s'allotgen en el tracte digestiu i tant poden danyar la salut del cadell, ja que és especialment sensible a aquests. Primer administrem un tractament antiparasitari mensualment, i quan arribi a l'edat adulta serà suficient amb desparasitar cada tres mesos. Després de la desparasitació interna començarem amb les vacunes.

Vacunació dels cadells

El sistema immunitari de la teva mascota és immadur i corre el risc a contagiar-se de les malalties i patògens del seu entorn. Per això és millor que no ho treguis el carrer o li posis en contacte amb altres animals si no estan degudament vacunats i desparasitats.

Hi ha vacunes que són obligatòries i altres opcionals. Al nostre centre veterinari del Prat de Llobregat t'informem del calendari de vacunació i t'aconsellem que li posis certes vacunes encara que no siguin obligatòries com a mesura de prevenció.

Identificació de la teva mascota

T'aconsellem realitzar la identificació del teu cadell abans que aquest comenci a sortir al carrer, ja que de petits és més fàcil que es desorientin i, en cas de pèrdua, no saben tornar a casa. A més des de l'any 1994 és obligatòria la identificació de les mascotes a Catalunya.

Es realitza mitjançant la implantació d'un microxip i el registre de la mascota i el seu propietari a l'Arxiu d'Identificació d'Animals de Companyia (AIAC). Perquè la localització en cas de pèrdua sigui més efectiva i ràpida, s'ha de comunicar amb la rapidesa més gran el canvi de qualsevol dada de contacte: modificació de domicili, telèfon, etc.

També aconsellem col·locar una placa d'identificació amb el nom de la teva mascota i els telèfons de contacte perquè la persona que el trobi pugui cridar-te de seguida sense haver de desplaçar-se al nostre veterinari per llegir el microxip.

Finalment, també et gestionarem el passaport si surts fora d'Espanya. Des de llavors tot el seu historial quedarà reflectit allà: vacunes, desparasitacions, etc., ja que has de tenir en regla les vacunes obligatòries i les desparasitacions si surts a l'estranger.

Socialització, exercici, higiene i educació

Finalment i no menys important, no has de perdre de vista aquests quatre punts:

  • Socialització: per la teva mascota és vital poder relacionar-se amb altres persones i amb altres animals de la seva espècie. Tracta'l amb amor i respecte, acostuma-ho a relacionar-se amb altres persones i mascotes, per facilitar un caràcter sociable. En cas contrari, pot desenvolupar comportaments agressius i pors, i hauràs d'acudir a un especialista perquè t'ajudi a normalitzar-se en el futur. Quan estigui vacunat i desparasitat, ja pots gaudir de la seva companyia amb el teu entorn!

  • Exercici: un altre bàsic en la vida de la teva mascota és portar una vida saludable. Ha de fer exercici per poder descarregar l'energia i mantenir-se en forma. Fer exercici evitarà malalties ocasionades pel sedentarisme i el sobrepès. A més la manca d'exercici augmentarà el seu estrès i provocarà problemes de comportament.

  • Higiene: mantingues nets seves joguines, els seus plats de menjar, el seu llit, etc. No aconsellem que banyis el teu cadell a primerenca edat. Banya-ho només quan sigui necessari, i un cop s'hagi vacunat. Intenta que no agafi por a l'aigua i motiva-ho amb llaminadures, mims i premis adequats per a cadells. Escull productes d'higiene respectuosos amb la seva pell, el seu pèl i la seva edat. L'aigua no ha d'estar molt calenta, millor tèbia. I un cop banyat, és millor no deixar el pèl humit i assecar-lo bé a contrapèl. I no oblidis raspallar habitualment!

  • Educació: tot i que adorem els nostres cadells, hem de posar límits i normes perquè la convivència a casa i en societat sigui possible. Comença per ensenyar-com és el seu espai per dormir, per menjar, per fer les seves necessitats, que vingui quan li truquis pel seu nom, a parar, a seure o a donar-te la poteta. Sempre ha de ser en positiu, amb premis, paraules afectuoses i amb ordres bàsiques.

Aquests consells t'ajudaran a preparar l'arribada del teu cadell a la seva nova llar. Però no dubtis en venir a veure'ns per poder guiar-te en aquesta nova aventura. T'ajudarem a tenir cura del teu petit pelut i també entrarà a formar part de la nostra família.

Vine a veure'ns a DeltaVET Clínica Veterinària del Prat de Llobregat i no et perdis la nostra promoció BENVINGUT CADELL. Tenim cura de la teva mascota des del primer dia!